Warning: Undefined array key "dirname" in /customers/7/e/c/snakkomgud.no/httpd.www/wp-content/themes/bluediamond/include/plugin/filosofo-image/filosofo-custom-image-sizes.php on line 135 Warning: Undefined array key "extension" in /customers/7/e/c/snakkomgud.no/httpd.www/wp-content/themes/bluediamond/include/plugin/filosofo-image/filosofo-custom-image-sizes.php on line 136
06
JAN
2014

TV-serien «Gud og vitskapen» – og det livssynsåpne samfunn

Posted By :
Comments : 0
LarsDahle-266x266

Lars Dahle (ansv. red)

NRK2s nye miniserie «Gud og vitskapen» legger vekt på livssynsmessig åpenhet, balanse mellom talsmenn for ulike livssyn, samt på å få frem sentrale argumenter i debatten. Dermed illustrerer serien sentrale anliggender i det livssynsåpne samfunn.

Temaer som universets opphav, livets utvikling og den menneskelige tanke fascinerer, engasjerer og skaper debatt. Den intensive faglige utforskingen og den intense samfunnsdebatten berører mange ulike fagfelt, inkludert filosofi og teologi. Dessuten inneholder disse aktuelle temaene også en klar eksistensiell, personlig dimensjon. En åpen, balansert og innsiktsfull offentlig debatt om slike sentrale spørsmål er derfor svært viktig.

På denne bakgrunn er det – etter min mening – all grunn til å hilse NRK2s nye miniserie«Gud og vitskapen» velkommen. Denne britiske livssynsserien, med originaltittelen «The God Question Series», sendes tre mandager nå i januar med sendestart allerede sjette januar. De tre programmene omhandler nettopp universets begynnelse og orden, livets utvikling, samt menneskets tanke og bevissthet. Hensikten er å gi et innblikk i aktuell forskning og debatt om disse temaene, presentert i et populærvitenskapelig dokumentarformat.

Denne nye TV-serien står i sterk kontrast til flere tidligere dokumentarserier sendt på NRK om nærliggende temaer, med den kjente Oxford-biologen og nyateisten Richard Dawkins som programleder. Som eksempel kan serien «Sex, død og meningen med livet» nevnes, som ble sendt på NRK2 våren 2013. Til forskjell fra disse dokumentarseriene, som først og fremst fremstår som partsinnlegg fra Richard Dawkins som representant for et ateistisk grunnperspektiv, kjennetegnes «Gud og vitskapen» av å ha en tredelt intensjon.

For det første er serien preget av åpenhet om ulike bidragsyteres livssynsmessige ståsted. For det andre har serien en balanse når det gjelder medvirkning av fagfolk og debattanter fra ulike sentrale livssynsposisjoner, enten dette gjelder teister, agnostikere eller ateister. For det tredje retter serien fokus på argumentene, med andre ord hvordan kjente talsmenn forklarer anerkjente vitenskapelige funn og teorier i lys av et teistisk, agnostisk eller ateistisk livssyn. I serien «Gud og vitskapen» møter vi derfor både verdenskjente ateister som Richard Dawkins, Sam Harris og nå avdøde Christopher Hitchens, men også kjente teister som William Lane Craig, John Lennox og John Polkinghorne. Serien illustrerer dermed sentrale anliggender ved det livssynsåpne samfunn.

Seriens tredelte intensjon er et bevisst valg fra produsentens side, som selv bekjenner kristen tro. At denne britiske livssynsserien har nettopp en slik tredelt intensjon, er også bakgrunnen for satsingen fra NLA Høgskolen og høgskolens randsonevirksomhet Damaris Norge inn mot disse tre tv-programmene. Med etableringen av nettsiden snakkomgud.no, bidrar vi med aktuelle ressurser til programserien med tanke på samtale, debatt og undervisning. Samtidig bidrar vi på andre nettsteder med supplerende apologetiske ressurser for menighetsarenaen, slik at kristne bedre kan settes i stand til å delta i livssynssamtaler og livssynsdebatt.

Skriv en kommentar

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.